Bregovita Hrvatska

2. festival Vina Bregovite Hrvatske

2.
festival vina
Bregovite
Hrvatske
Lauba
Prilaz baruna Filipovića 23a, 10 000 Zagreb
20.10.2023 od 15 - 21 h
BREG
FEST

BregFest 2023. - Dođite i upoznajte vina i vinare Bregovite Hrvatske!

U Zagrebu se održava drugi Festival vina Bregovite Hrvatske, vinske regije koja uključuje vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Plešivice, Pokuplja i Moslavine.

Bregovitu Hrvatsku odlikuje velika raznolikost tla i sorti grožđa; vinogradi su manjih površina, posađeni na južnim padinama bregova i često se nalaze uz obiteljska gospodarstva koja se bave turizmom. Klimatski i pedološki uvjeti naročito pogoduju proizvodnji svježih, elegantnih, laganih i pitkih vina, ali i kompleksnih bijelih i crvenih vina, te pjenušaca vrhunske kvalitete.

Iako su se tek počela promovirati kao novi vinski brend, Bregovita Hrvatska je poznata po vrijednim vinarima i vinogradarima, okupljenima u istoimenu udrugu, koji svojom strašću, inovativnošću i znanjem te visokim standardima proizvodnje znatno doprinose domaćoj vinskoj sceni. Vinari Bregovite Hrvatske dugi niz godina postižu značajne uspjehe na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina. Ove godine su na prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu osvojili 95 medalja od čega 3 zlata, 29 srebra i 63 bronce.

Organizatori festivala su članovi Udruge Bregovita Hrvatska koje će posjetitelji festivala moći upoznati, čuti njihove zanimljive priče te uživati u osvježavajućoj šarolikosti izvrsnih vina i pjenušaca.

Ciljevi festivala su povećati poznatost vinske regije, vina i vinara Bregovite Hrvatske te omogućiti ljubiteljima vina kušanje izvrsnih vina iz regije od kojih mnoga nisu u ponudi trgovačkih lanaca.

Na festivalu će se predstaviti 60 vinarija s više od 300 vinskih etiketa: Vina Polovanec, Bolfan vinski vrh, Vinarija Coner, Vinarija Kostanjevec, Vinarija Topolovčan, Vinarija Matočec, Vinarija Šafran, Vinarija Griffin Ivančić, Vinarija Lagradi, Vinarija Cmrečnjak, Vina Lešćanec, Vina Vuglec, Vina DK Dvanajščak Kozol, Vino Prekratić, Vinska kuća Hažić, Vinarija Miklaužić, PZ Ivanec, Vina DeMar, Podrum Mladina, Vinarija Štampar, Vinarija Šember, Vinarija Viktorovski, Vinarija Agrosalix, Vina Darko Vrbanek, Vina Frlan, Gospodarstvo Kurtalj, Vina Jarec Kure, Kurija Budinšćak, Vina Florijanović, Vina Bedekovich, Vina Kopjar, Bodren, Litterarii winery …..

Uz vinarije, na festivalu će se predstavit agroturizmi s ponudom tradicionalne hrane. Ponudu festivala upotpunit će izložba alata iz vinograda i podruma naziva Od bobice do kupice, 3 vinske radionice (Ceramisc and wine, Jantarna vina Bregovite Hrvatske i Bregovita Hrvatska - sretan terroir za sauvigonon blanc) te pop-up prodavaonica vina.

Ulaz na festival je besplatan, a cijene vina promotivne.

Vidimo se u petak 20. listopada od 15 – 21 sat na BregFestu u ugodnoj atmosferi galerije LAUBA!

Vinske radionice

U okviru 2. BrefFesta održati će se tri radionice. Prijavite se za radionicu koja Vam se najviše sviđa. Sudjelovanje na radionicama je besplatno. Broj sudionika je ograničen. Moguće se prijaviti samo za jednu radionicu.

15:30 – 17:00  Ceramics and wine / Nela Marušić
Ceramisc and wine je inovativna radionicu na kojoj polaznici uz pomoć voditeljice upoznaju osnovne vještine izrade predmeta od gline. Svaki sudionik će tehnikom pinčanja ili valjanja moći će oblikovati glinu i pretvoriti je u čašu, vrč ili neki drugi jednostavni predmet po vlastitom izboru te potom obojati engobama. Nakon radionice slijedi proces sušenja, glaziranja i dva paljenja (cca tri tjedna) izrađenih predmeta. Taj dio posla odradit će voditeljica radionica. Nakon toga keramički predmeti bit će dostupni za preuzimanje.

Tijekom radionice polaznici će uživati u vinu prema preporuci sommeliera.

Voditelj radionice je Nela Marušić, diplomirani inženjer dizajna. Predviđeno vrijeme trajanja radionice je 90 minuta.
Prijavnica
17:00 – 18:00 Jantarna vina Bregovite Hrvatske / Darko Lugarić
Bregovita Hrvatska poznata je vinska regija po stilski lakšim i svježim vinima. Zadnjih desetak godina ova regija postaje sinonim za macerirana vina i amfore. Kakva su to vina i od kojih sorti su napravljena doživite na radionici uz vodstvo renomiranog sommeliera Darka Lugarića
Prijavnica
18:00 – 19:00 Bregovita Hrvatska - sretan terroir za sauvignon blanc / Mario Meštrović
Terroir Bregovite Hrvatske pogoduje očuvanju vinskih kiselina u grožđu, očuvanju delikatnih aroma koje su sačuvale svježinu i iznosi elegantna i užitna vina kvalitete svjetskog nivoa. Kakva su to vina upoznat će Vas na radionici renomirani sommelier Mario Meštrović
Prijavnica
menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram