Bregovita Hrvatska

U Zagrebu se održava 2. Festival vina Bregovite Hrvatske, vinske regije koja uključuje vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Plešivice, Pokuplja i Moslavine. Na festivalu će se predstaviti 60 vinarija s više od 300 vina, od kojih je dio nagrađen na prestižnom ocjenjivanju Decanter 2023. u Londonu.

Uz vinarije predstavit će se nekoliko agroturizama s ponudom tradicionalne hrane. Ponudu festivala upotpunit će izložba naziva Od bobice do kupice, 3 vinske radionice te pop-up prodavaonica vina Bregovite Hrvatske. Ulaz na festival je besplatan, a cijene vina promotivne.

Vidimo se u petak 20. listopada od 15 – 21 sat na BregFestu u ugodnoj atmosferi galerije LAUBA!

Pozivamo Vas na press konferenciju i kušanje nagrađenih vina Bregovite Hrvatske na jubilarnom 20. Decanter World Awards koja će se održati u Laubi, Prilaz baruna Filipovića 23a, 29. lipnja (četvrtak) u 18 sati

Program:

Druženje uz nagrađena vina Bregovite Hrvatske na terasi Laube.

Radujemo se Vašem dolasku te Vas molimo da zbog ograničenog broja mjesta svoj dolazak potvrdite na e-mail: info@bregovitahrvatska.hr

U ovom drugom izdanju okupljamo se u Bolfan Vinskom vrhu s ciljem da uživamo u izvrsnim vinima naših zagorskih vinara, isprobavamo i kušamo vina s posebno osmišljenom gastro ponudom i to sve s prekrasnim pogledom na zagorske brege.

Svoja vina predstavlja 15 renomiranih zagorskih vinara – Vuglec breg, Vinarija Petrač, Vinarija Sever, Vinarija Bodren, Vina Zdolc, Prekratić Vino, Vina Petrišić, Vinarija Grozaj, Vinarija Kota, Vinarija Micak, Kupilek, Vina Petrovečki , Bolfan Vinski Vrh, Vinarija Kopjar, Trgocentar i naravno naši domaćini, Bolfan Vinski Vrh.
Bit će to popodne s raznim iznenađenjima, a za potpuno sljubljivanje i uživanje pobrinut će se DJ i naš sponzor Jamnica.

Budi i ti dio ove nove priče koja će putovati po Zagorju i upoznati te s vinarijama Zagorja kroz sva osjetila.
Vina i zagorski bregi tu su da bi se u njima uživalo. Spojite jedno s drugim, ugodno s korisnim, ukusno s predivnim, vina s ugledom i vinograde s pogledom te pronađite idealnu mjeru za uživanje u Hrvatskom zagorju.

Gdje: Bolfan Vinski Vrh
Datum: 17.06.2023.
Vrijeme: 17.00 do 23.00 sata
Cijena: 30 € po osobi – kušanje vina i gastro ponuda uključeni u cijenu (kotizacija za čašu 10 €)
Rezervacije: bolfan@bolfanvinskivrh.hr
+385 98 903 7312

Požurite jer je broj osoba ograničen!
vinogradispogledom.visitzagorje.hr

Poznata eno-gastronomska manifestacija Urbanovo, započela je proteklog vikenda Festivalom pušipela koji je opravdao sva očekivanja. Festivalom je tijekom vikenda prošlo mnoštvo posjetitelja koji su uživali u sjajnoj atmosferi i izvrsnim vinima.

Pred nama je još jedan bogati vinski vikend – vikend Otvorenih podruma 19. i 20. svibnja. Prava je to prilika za još jedan hedonistički posjet Međimurskoj vinskoj cesti i prepuštanju užicima iz ponude međimurskih vinarskih obitelji.

Osim što će vas vinari zadiviti svojim vinima, oduševit će vas i predivna netaknuta priroda i predivan pogled na ono što je ukras gornjeg Međimurja, a to su bogati, pitomi i zeleni brežuljci na čijim se padinama uzgajaju najbolja vina u regiji. Uz vina, očekuje vas i bogata gastronomska ponuda, a za dobru zabavu pobrinut će se DJ-i, tamburaši i zabavljači.

Vrata svojih podruma ove godine otvaraju sljedeće vinarije:

Cmrečnjak, Dvanajščak Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov Breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar.

Detaljni program Otvorenih podruma možete pronaći na www.urbanovo.hr

Zatvorite oči i zamislite savršen proljetni dan. Oko vas nepregledno zelenilo, u pozadini lagana glazba, a u čaši prozračan pjenušac u kombinaciji sa sočnim jagodama.

Zvuči nestvarno? Nije, jer znamo gdje sve to možete pronaći, na Festivalu pjenušaca i jagoda koji se 27. i 28. svibnja održava u plešivičkim vinarijama.

Rezervirajte datume i uputite se na Plešivicu jer ćete kod čak 12 vinara zasigurno pronaći pjenušac koji će vas oduševiti i zavesti. Uz promo cijenu čaše pjenušca, a uživat ćete u domaćim jagodama članova Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“.

S puno ljubavi najbolji hrvatski pjenušci nastaju upravo ovdje, na prekrasnim obroncima Plešivice, u vinogradima u kojima se u kvalitetu vina i pjenušaca ulaže svaka kap znoja, truda i strasti.

Domaćini, plešivički vinari, dočekat će vas u svojim dvorištima i podrumima, spremni podijeliti sa svima vama rezultate cjelogodišnjeg rada.

Uživat ćete u pjenušcima koje stvaraju vinarije Dobra berba, Gregorić, Griffin Ivančić, Ivan Ivančić, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember, Tomac & Bajda, Vinogradarska kuća Braje i Hotel Princess, a po prvi puta organiziran je i obilazak nasada jagoda lokalnog proizvođača OPG-a Damir Gregorić.

No, vinarije nude i puno više za one koji su željni kušati i nešto drugačije, ali i zabaviti se u ugodnom ambijentu. Uz raznovrsnu ponudu hrane u kojoj i u slanim i u slatkim kombinacijama dominira proljetna kraljica – jagoda, kušat ćete i jedinstvene pjenušce, uživati u glazbi i šetnji vinogradom, a sve to u vremenu od 11 do 22 sata. No, zabava ni tu ne prestaje jer će se i ugostiteljski objekti u gradu pobrinuti za dobar provod nakon samog Festivala.

30. FESTIVAL VINA HRVATSKE I VINA IZVORNIH SORTI

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na XXX. Festival vina Hrvatske i vina izvornih sorti MoslaVINA 2023. koja će se ove godine održati 26. i 27. svibnja 2023. godine u Vinskom dvoru i vanjskom prostoru Trga dr. Franje Tuđmana u Kutini. Svečanost otvaranja manifestacije održat će se 26. svibnja u 17.00 sati.

Ovogodišnja MoslaVINA Kutina 2023. u svom programu nudi izložbu vina i vina izvornih sorti, predstavljanje lokalnih vinara, udruga, gospodarstvenika, turističke ponude, vođene degustacije, vinsku biciklijadu, ostale sadržaje vezane uz vino i vinogradarstvo, te značajnu komponentu predstavljanja partnera. Također, pripremamo stručna predavanja, sljubljivanje hrane s vinom, prezentacije, te atraktivne kulturno–zabavne i gastronomske sadržaje.

Za ocjenjivanje vina potrebno je dostaviti šest (6) boca od svakog prijavljenog uzorka, propisano zatvorenih i analizu vina (alkohol, ukupne kiseline, ukupni i slobodni sumpor, šećer prema kategoriji) po mogućnosti s vlastitim naljepnicama, te uredno popunjen obrazac za prijavu.

Dragi prijatelji vinari,

pozivamo Vas na „MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE VINA, ŠTRIGOVA 2023.“ koje će se održati 28. i 29. travnja 2023. godine u restoranu Terbotz, Železna Gora 113, 40 312 Štrigova.

  Organizator ocjenjivanja vina je: Općina Štrigova

  Suorganizatori ocjenjivanja su: Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” iz Štrigove te
  Međimurska županija

  Na ocjenjivanje vina mogu se prijaviti proizvođači vina (mirna i pjenušava vina) koji će se natjecati u dvije grupe:

  Proizvođači koji prijavljuju svoja vina za ocjenjivanje moraju proizvoditi vino sukladno zakonskim propisima države u kojoj proizvode.

  Pravilnik te prijavnicu za sudjelovanje na ocjenjivanju dostavljamo u prilogu ovog poziva.

  Prijavnice molimo dostaviti putem elektroničke pošte na adresu ocjenjivanjevina.strigova@gmail.com ili priložiti
  prilikom predaje uzoraka.

  10. PINK DAY Zagreb– festival posvećen roséu - ove godine slavi značajan jubilej, svoje deseto izdanje!

  Vinari Bregovite Hrvatske će na zajedničkom izložbenom prostoru predstaviti svoja rose vina i pjenušce:

  10. PINK DAY Zagreb – festival posvećen roséu – ove godine slavi značajan jubilej, svoje deseto izdanje! Na održanoj konferenciji za medije u Laubi predstavljen je program festivala, a osnivačica i predsjednica Festivala, novinarka, urednica i publicistkinja Sanja Muzaferija, tom je prilikom rekla: – PINK DAY Zagreb, osim što je festival roséa, ujedno je i svojevrsna posveta ženskoj energiji, proljeću i ljepoti života; svečanost ružičastog pogleda na neki možda malo bolji svijet kojem se svi nadamo. A rosé i jest upravo takav: vedar, lepršav – i pravi izbor za vruće ljetne dane.

  PINK DAY je ove godine pripremio dosad najbogatiji program a sve je na konferenciji za medije započelo slavljenički – uz pjenušce dobrodošlice: Griffin Rosé, Bedekovich Rosé EKO 2017 i Tomšić Evelin, 2021. Nakon službenog dijela, prezentaciju vina Bregovite Hrvatske vodio je ugledni sommelier Mario Meštrović i predstavio 5 rose vina Bregovite Hrvatske: Dvanajšćak Kozol rosé 2022; Vinarija Puhelek Rosé 2022; Griffin Ivančić Ambassador rosé 2022; Bedekovich Prigora rosé Eko 2022; Vinarija Miklaužić Rosé 2021. Predsjednik udruge Bregovita Hrvatska koja obuhvaća vinogorje Moslavine, Prigorja i Bilogore, Zagorja i Međimurja, Plešivice i Pokuplja, Josip Tržec, tom je prilikom rekao : – Iza izvrsnih vina Bregovite Hrvatske stoje vrijedni ljudi, vinari i njihove obitelji. Mnogi od njih nastavljaju višegodišnju obiteljsku tradiciju, ali istovremeno istražuju nove puteve suvremenog vinarstva. Bregovita Hrvatska nudi lepezu vina za svačiji ukus i za svaku prigodu. Odlikuje ju šaroliko bogatstvo sorti, stilova i nijansi vina. Na današnjoj radionici te na Festivalu, moći će se kušati probrana rosé vina i pjenušce Bregovite Hrvatske.

  Concours Mondial de Bruxelles međunarodno je natjecanje na koje proizvođači prijavljuju više od 10.000 vina koja će kušati i ocjenjivati komisija stručnjaka. Naši iskusni kušači vina ocjenjuju natjecateljska vina s jedinstvenim ciljem, a to je odabir vina besprijekorne kvalitete bez predrasuda koje proizlaze iz etikete ili prestiža apelacije. Natjecanje je jedan od vodećih događaja takve vrste u svijetu.

  Više od 10.000 uzoraka iz 50 različitih zemalja

  Concours Mondial de Bruxelles (CMB) globalno je mjerilo za ocjenjivanje vina. Organizirano je prvi puta 1994. godine te je specifičnost tog ocjenjivanja da od 2006. godine mijenja lokaciju, tj. regiju održavanja te je do sada posjetilo 15 različitih zemalja svijeta. Europska unija službeno je podržala organizaciju CMB iza koje stoji neovisna i stroga kontrola.

  Danas CMB prikuplja i ocjenjuje više od 10.000 uzoraka iz 50 različitih zemalja te taj broj i dalje raste. Ocjenjivanje traje 3 dana te je najutjecajnije svjetsko ocjenjivanje vina na svijetu nakon Decantera, koji se za razliku od CMB organizira isključivo u Londonu.

  Organizira se prema načelu neovisnosti, strogih standarada i postupaka kušanja vina koji pružaju sigurnost potrošačima, omogućujući im da s potpunim povjerenjem kupuju vina s osvojenim medaljama.

  U Poreču od 11. do 14. svibnja

  Više od 350 ocjenjivača iz 50 različitih zemalja svijeta dolazi u državu u kojoj se organizira ocjenjivanje. Upravo je to najveća vrijednost ocjenjivanja, jer ocjenjivači osim što kušaju i ocjenjuju vina, imaju priliku upoznati se s vinskom regijom kroz organizirane degustacije, prezentacije, konferencije i lokalne izlete.

  Ocjenjivače čine: 60 % novinari, 10 % sommelieri, 18 % enolozi te 12 % trgovci i uvoznici. Kroz organizaciju popratnih programa, ocjenjivači upoznaju destinaciju te samim time objavljuju članke, knjige, medijska priopćenja koji se dijele po svim relevantnim svjetskim medijima. Istra se dovođenjem takvog ocjenjivanja postavila na svjetsku vinsku kartu te dodatno osnažila svoj položaj na europskoj i svjetskoj razini.

  CMB izravno utječe na turistički, gospodarski i vinarski sektor zbog svojeg globalnog značaja. Regija u kojoj se organizira dobiva marketinšku vidljivost na globalnoj razini te je snažan pokretač gospodarskog i turističkog značaja.

  Dosadašnji domaćini bili su Aigle (Švicarska), Brno (Češka) i Kalabrija (Italija) te će se ove godine održati u gradu Poreču od 11. do 14. svibnja.

  menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram