Bregovita Hrvatska

Novosti

Mraz nanio veliku štetu dijelu vinograda Središnje bregovite Hrvatske
26.tra.2024.

Mraz nanio veliku štetu dijelu vinograda Središnje bregovite Hrvatske

Popovača, 25. travnja 2024. – Jak mraz koji je početkom tjedna pogodio unutrašnjost zemlje, stvorio je veliku štetu na vinogradima. Stradali su vinogradi u nižim predjelima Moslavine i Plešivice te u nekim dijelovima Hrvatskog zagorja.

Poljoprivrednici, a posebno vinogradari i voćari, na svojoj koži osjećaju koliko se klima promijenila. Iz godine u godinu te promjene nama vinogradarima nanose veliku štetu. Posljednjih godina naše su vinograde poharali mrazovi, tuče i olujna nevremena. Naši vinogradari ulažu nadljudske napore kako bi uzgojili vinovu lozu, no klima je neumoljiva. Kada smo u veljači vidjeli da temperature prelaze 20 stupnjeva, znali smo da će loza propupati, no da je u nastavku proljeća može uništiti naglo zahlađenje. Prije ovotjednog mraza neki su izboji loze dosezali 40 centimetara. Bujanje loze uranilo je najmanje mjesec dana u odnosu na prethodna desetljeća“, kazao je Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar Vinarije Polovanec.

Među vinogradima koji bilježe najveću štetu, su oni Vinarije Miklaužić iz Popovače.

Na 17 hektara vinograda mraz je nanio štetu od 100 posto. Riječ je o mrazu u noći s nedjelje na ponedjeljak. Nadali smo se da temperatura neće jako pasti, pa smo u vinogradu palili bale sijena. To stvara jak dim i uzrokuje turbulencije zraka što može biti od pomoći ako je temperatura -1 stupanj. Nažalost, temperatura je pala na -3 stupnja i vinogradu nije bilo spasa. Unatoč tome, iduće smo jutro po lozi prskali aminokiseline što joj je svojevrsni lijek za stres. Idućih dana vidjeli smo da je sve bilo uzalud“, kazao je Marko Miklaužić, vinogradar i vinar Vinarije Miklaužić.

U njezinu vinogradu najveću je štetu pretrpjela vinova loza autohtone sorte škrlet. Ona se prostire na 11 hektara, a na ostalih šest su muškat, crni merlot i crni pinot.

Vinograd je osiguran, a njemačka osiguravajuća kuća VH već je izašla na teren i potvrdila stopostotnu štetu u vinogradu.

Marko Miklaužić, najveći vinar i vinogradar u Moslavini, sada gaji nadu da će loza roditi bar u manjim vinogradima, onima na drugim lokacijama gdje se loza nije toliko brzo razvila.

Udruga Bregovita Hrvatska regionalna je organizacija za vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska. Ta regija obuhvaća pet vinogorja: Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja i Moslavine te Plešivice.

Fotografije:
menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram