Bregovita Hrvatska

Novosti

Škrlet oduševio Sarajlije
21.velj.2024.

Škrlet oduševio Sarajlije

Sarajevo, 10. veljače 2024. – Škrlet je oduševio posjetitelje 17. međunarodnog festivala vina i gastronomije „Sarajevo Wine Fest“.

Škrlet je predstavljen na štandu udruge Bregovita Hrvatska te radionici Škrlet – najvažnija autohtona sorta kontinentalne Hrvatske koju je vodio vinar Nikica Katić iz vinarije Klet Romić.
„Sudionici radionice bili su oduševljeni škrletom, a posebno ih je zadivio potencijal ove sorte u raznolikosti stilova. Kušali su od pjenušca preko maceriranih vina do vina iz amfore. Nisu mogli vjerovati da škrlet može dati kako lagano, svježe, voćno i pitko vino, tako i kompleksno i moćno vino kao što su macerati. Uz vina oduševila ih je i cijela Moslavina. Pričali smo o njezinu tlu, klimi i turističkoj ponudi“, kazao je Katić.
Iako se o vinima vinara Bregovite Hrvatske u Sarajevu pozitivno govori, oni su svjesni da pri osvajanju novog tržišta ima dosta izazova.

„Škrlet je posjetiteljima ovog festivala bio nešto posve novo. Vino opisuju kao lagano i lepršavo te kažu da će mu se rado vratiti! Iako je škrlet svima bio ugodno iznenađenje, i dalje sustavno trebamo raditi na njegovoj promociji. Tek tada možemo ostvariti naš cilj – izlazak naših vina na bosanskohercegovačko tržište i povećanje njihove prodaje“, rekla je Ivana Gelo Seletković iz vinarije Seletković.

Uz škrlete Vina Seletković i Klet Romić posjetitelji su mogli kušati i vina iste sorte čiji su proizvođači vinarije Glavica, Voštinić - Klasnić, Florijanović, Košutić, Ptičar i Kosovec.
Udruga Bregovita Hrvatska u Sarajevu je predstavila i vina vinarije Bodren iz Hrvatskog zagorja – slatka vina i ona ledenih berbi te pjenušce.

Izložbeni prostor Bregovite Hrvatske na SWF-u obišli su veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, ministar savjetnik u Uredu Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH Nikica Pažin, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske Josip Pavić i savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vanda Babić Galić.

Nastup Bregovite Hrvatske na sarajevskom festivalu vina organiziran je uz podršku Hrvatske gospodarske komore.
Na ovogodišnjem SWF-u, rekordnom po posjećenosti, sudjelovalo je 70 izlagača iz južne, središnje te istočne Europe – od Italije preko Mađarske do Sjeverne Makedonije.

Fotografije: Nermin Memić
menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram