Bregovita Hrvatska


Naša boutique vinarija “KUĆA DOBROG VINA TOMAC & BAJDA” nastala je 24. travnja 1982. godine, ženidbom Tome (Tomca) i Zvonimire (Bajda)! Tomo Tomac, po zanimanju inž. strojarstva, bivši zaposlenik INE Naftaplina, sada umirovljenik, potječe iz poznate vinogradarske obitelji TOMAC iz D. Reke, „priženio“ se supruzi Zvonimiri , prof. defektologije. Zajedno žive i rade sa sinom Lovrom te tastom Zvonimirom i punicom Danicom, u obiteljskoj kući „VILA BARICA“, ulica A.i D. Starčevića 31, u Jastrebarskom. Obzirom da je u obje familije (Tomci i Bajdi) postojala stoljetna tradicija poljoprivredne proizvodnje: ratarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo (nekoliko generacija), mi smo istu nastavili i dalje kao hobijem, baveći se time u slobodno vrijeme.

Godine 1988. napuštamo stočarstvo te se posvećujemo vinogradarstvu i vinarstvu uz ratarstvo. Povećavamo proizvodnju sadnjom novih nasada , te smo izgradili i naš mali podrum sa pilnicom (kušaonom vina). Od 1990. godine vino stavljamo u butelje pod vlastitom etiketom Tomac & Bajda . Osim mirnih vina: Mješavina sorti („Vila Barica“), Zeleni silvanac, Rajnski rizling, Sauvignon radimo i pjenušavo vino, (klasičnom metodom), pjenušac „TomBa“ !

Osobitosti vinogradarskog položaja Plešivice su velika nadmorska visina na kojoj je zrak „zdrav“ i stalno struji, osim toga, visoki položaji nalaze se na strmim kosinama koje omogućuju idealan kontakt loze i grožđa sa suncem, pa su prirodni uvjeti kao stvoreni za sorte grožđa koja vole hladnije klime i za svoj prvi vinograd kojega sadi 1993. godine Siniša se odlučuje za Rajnski rizling, Sauvignon, Crni pinot i Sivi pinot. Kako vrijeme prolazi nasadi šire i danas obrađujemo 8ha vlastitih vinograda i 12ha vinograda u dugotrajnom zakupu.

Ukupni se teritorij može podijeliti u dvije mikrozone Gorička (Sauvignon, Sivi pinot, Rajnski rizling, Muškat žuti) i Rebra (Crni pinot, Rajnski rizling, Graševina i Manzoni). Naše grožđe i naša vina održavamo s velikom pažnjom, ljubavi i poštovanjem. Kako bismo postigli potpuni sklad čovjeka i prirode, u vinogradu ostavljamo samo zdravo grožđe, minimalno ga tretiramo, koristimo samo organsku prihranu i na kraju ručno beremo grožđe koje će nam podariti vrhunska vina. Tijekom svih ovih procesa, ruke vrijednih vinogradara dodiruju vinovu lozu više od 15 puta tijekom jedne godine.

Proizvodnja vina iz obiteljske tradicije predstavlja poseban spoj strasti, naslijeđenog znanja i predanosti umijeću vinogradarstva. Naša priča počinje s generacijama koje su posvećene uzgoju vinove loze i proizvodnji vrhunskih vina. U srcu naše vinarije prenose se stoljetna iskustva s koljena na koljeno,čuvajući tajnu odabira sorti, brige o vinogradima i pažljive proizvodnje. 

Obiteljska tradicija odražava se u svakom grozdu, svakoj boci, stvarajući autentična vina s karakterom i dubokim korijenima.

Vinska priča počinje prije dvadesetak godina kada se obitelj iz hobija počela baviti vinarstvom.

2016. godine nakon preuzimanja vinograda u svoje ruke ulažem u inovativnost, modernizaciju proizvodnje i širenje nasada, time se hobi proširio u ozbiljnu proizvodnju i počeli smo s plasmanom vrhunskih vina pod brandom Vina Furjan.

U vinogradima su zasađeni Sauvignon, Chardonnay, Rajnski rizling, Graševina te Muškat žuti, a smješteni su na trasi koja se proteže od Vinica Brega pa kroz vinsku cestu Cestičkog kraja.

Odlične ekspozicije, mikrolokacije, podneblje i najsuvremeniji načini uzgoja i njege omogućili su ogroman napredak u postizanju vrhunske kvalitete grožđa za proizvodnju vina.

Vina Furjan 2018. godine započinje novo poglavlje pričepljivanjem prvih pjenušaca dobivenih na klasičan način vrenja u boci. Rez Graševine i Chardonnaya rezultirao je nastajanjem pjenušca “Dominus“ latinskog značenja: gospodin, prvi, vladar.

Nakon početničkog uspjeha s prvim pjenušcima, 2019. predstavljen je prvi Rose pjenušac dobiven od Crnog pinota.

Proizvodi mošt i/ili vino, Obavlja djelatnost punjenja, Proizvodi vinsko grožđe, Koristi vinograd

Bavljenje poljoprivredom u obitelji Bužić ima dugu tradiciju. Stoga nije čudno što danas u toj obitelji žive čak četiri agronoma. Uz supružnike Gordana i Dragicu, agronomiju su diplomirali i njihovi sinovi Marko te Denis.
Glavne djelatnosti su nam ratarstvo i proizvodnja vina. Osim što žitarice sijemo za vlastite potrebe, poljoprivredne poslove svojom mehanizacijom iz usluge obavljamo i drugim ratarima. Što se, pak, vinarstva tiče, želja nam je proširiti postojeći vinograd, uvesti još neke novitete te započeti bavljenje seoskim turizmom, vjerujući da će prekrasna priroda Prigorja, privuči goste u ovaj kraj.

U našim vinima, od kojih izdvajamo Zaksten, Graševinu te Sivi i Bijeli pinot za sada možete uživati u ugostiteljskim objektima na križevačkom području

Iskrena i prirodna vina bazirana na ekološkom vinogradarstvu i minimalističkom pristupu u podrumu.

Vinarija Litterarii i naši vinogradi smješteni su u zelinskom Prigorju, na južnim padinama Medvednice. Posjetite nas i već će vas i sam krajolik nagraditi… a tek vina! U podrumu kurije Nespeš od 1794. godine proizvodi se vino koje se ovdje čuvalo čak i kad je kurija prenamijenjena u osnovnu školu (lat. ludus litterarius)

Vinogradi Petrovečki smješteni su u samom srcu Hrvatskog zagorja, na brežuljku u Mirkovcu, nadomak Svetog Križa Začretja. Vinogradi se nalaze na 260 m nadmorske visine i usmjereni su na zapad - jugozapad, a pogled seže na sve 4 strane Hrvatskog zagorja. Zbog povoljna položaja grožđe dobiva visok postotak šećera, što utječe na dobivanje kvalitetnih vina.

“Vina Petrovečki” proizvode kvalitetna i vrhunska vina te domaće voćne rakije i likere. U tijeku je rekonstrukcija nasada autohtonim zagorskim sortama Starohrvatska belina i Svetokriška belina. Cilj nam je kroz nekoliko godina ponuditi autohtone sorte Hrvatskog zagorja te neponovljivi doživljaj u kušaoni vina na bregu Petrovečki.

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram