Bregovita Hrvatska

Naše se gospodarstvo može pohvaliti stoljetnom tradicijom u proizvodnji i njezi kvalitetnih vina. U ugodnom ozračju stopljeno s prirodom koja ga okružuje daje potpun ugođaj užitka u dobrim vinima. Goste primamo uz najavu. Maksimalan broj gostiju je 45.

Brojne nagrade čine nas prepoznatljivima u zelinskom kraju bogatom vinogradima i prirodnim ljepotama. Naš glavni adut je ujedno i naše najpoznatije vino Bijeli Pinot obitelji Jarec-Kure.

Petrač is a centuries-old Zagorje name and the Petrač's are a native Zagorje family. Hršak breg is not only a unique and undivided vineyard formed by gradually merging different plots of land. Hršak breg is the heritage of Petrač family, passed down from times long gonewhen wine was made and drank at home, and shared with neighbours to enjoy life.

Whoever is acquainted with the colourful history of Zagorje, knows that plots of land, which stubborn locals defend till the last drop of wine, got regularly split and divided from generation to generation. In such environment, owning an undivided 10-hectare vineyard is no small achievement.

Uz puno truda i ljubavi, sunca, znanja i umijeća uzgajamo vinovu lozu i proizvodimo grožđe već kroz tri generacije naraštaja u obitelji, no ipak tek u novije vrijeme krenuli smo s ozbiljnom proizvodnjom za tržište. Posao je to koji zahtijeva dosta znanja i truda, ali s druge strane donosi olakšanje i odmor od svakodnevnih stresova i ugodan osjećaj kada se s jeseni uberu prvi plodovi i dobije mogućnost da doživimo stvaranje nove berbe vina, koju tek treba istražiti…

U našim vinogradima uz posebnu pažnju i pozornost rastu, zriju i daju plodove više sorta grožđa iz kojih proizvodima vrhunska vina.  Među našim sortima može se pronači autohtona sorta Škrlet, potom Graševina, raspostranjena sorta u kontinetalnoj Hrvatskoj te svjetske poznate sorte Chardonnay i Rajnski Rizling

Višestoljetna tradicija proizvodnje grožđa i vina u obitelji Šimanović prenosi se s generacije na generaciju. Današnji vlasnik obrta Iva Šimanović šesta je generacija koja nastavljaju ovu plemenitu tradiciju.
U kraju izuzetne ljepote čiji su slikoviti i jedinstveni položaji izuzetni za uzgoj vinove loze, u mjestu Kostel Pribićki na 220 metara nadmorske visine, u okruženju 5,5 ha vlastitih vinograda smještena je vinarija i imanje Šimanović s kojeg se pruža predivan pogled na krašićko pribićki kraj - tzv. Dolinu kardinala.
U sklopu obiteljskog imanja smješten je podzemni vinski podrum kapaciteta 80.000 lit, s vinotekom i kušaonicom vina kapaciteta 50 ljudi.

U proteklih 20-tak godina na ocjenjivanjima vina po raznim sajmovima osvojene su brojne nagrade, a oznaku izvrsnosti "Plavi ceker" dobili su za čak sedam vina:

Štrigova, srce Međimurskog vinogorja koje se nalazi na krajnjem sjeveru Hrvatske, blagim zelenim brežuljcima ukrašeni su vinogradima.

Pitoreskno mjesto na krajnjem sjeveru Hrvatske, sa zelenim blagim brežuljcima, u srcu međimurskog vinogorja, rajski je kutak u kojem se uzgaja vinova loza. Na bogatim kulturno povijesnim temeljima nastao je savršeni spoj tradicije i modernog, koji nudi mnoštvo mogućnosti, posebice kad su u pitanju vina.

Vinogradi

Svi vinogradi nalaze se u gornjem Međimurju, na položajima najboljim za uzgoj vinove loze, gdje u proizvodnji imamo različite sorte. Na samom sjeveru Hrvatske zemlja je uglavnom glinena i bogata laporom, što vinima daje posebna mineralna svojstva.

Vina

Uz veliki trud vinogradara i umijeće podrumara, nastaju plemenita vina od najcjenjenijih sorti vinove loze. Vina su profinjenog bukea, fine arome, prijatnog i osvježavajućeg okusa te umjerene jakosti. Završni proces proizvodnje vina odvija se u podrumu Štrigova koji dijeli s vinogradima dugu tradiciju dobivanja kvalitetnih i vrhunskih vina. Najzastupljenije sorte su Graševina, Sauvignon, Rajnski rizling i Traminac, od ostalih sorata imamo Moslavac, Chardonnay, Pinot bijeli, Muškat žuti i Muškat Ottonel.

Tomšić je topla ljudska razglednica Međimurja. Tomšić je priča o odlučnosti i strpljenju. Tomšić je priča o iskrenosti, vinogradima, grožđu, vinu i prijateljima vina. Nagrađivana i visoko cijenjena vina Tomšić su čista, precizna i prirodna vina s naglašenim autorskim štihom koji preko dvadeset godina strasno kreiraju supružnici Tatjana i Alojz.

Tradicija, iskrenost, prirodnost i vjernost odlike su naših vina i pjenušaca. Jer tu se rađa ljubav.

Tradicija proizvodnje vina u obitelji Seletković počela je 1980. godine sadnjom prvog vinograda koji je s vinarijom položen na južnim obroncima Moslavačke gore, nedaleko grada Popovače. Danas tvrtka Monset Umbra j.d.o.o. godišnje proizvodi oko 15000 butelja vina raličitih sorti i stilova.

Obitelj Puhelek Purek vinogradarstvom i proizvodnjom vina bavi se više od sto godina. Svi članovi obitelji aktivno su uključeni u rad u vinogradu i proizvodnju vina – otac Stjepan, majka Biserka te njihove kćerke Ivana i Nataša. Vinarija se nalazi na zelinskom brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na slikoviti sunčani krajolik.

Obitelj Puhelek Purek nazivaju kraljevima sauvignona i kraljevine zelinskog kraja. Neslužbeni kraljevi službeno su okrunjeni zlatnom Decanterovom medaljom 2022.godine. Naš je sauvignon dobio 95 bodova, a opisan je kao aromatično, oštro i osvježavajuće vino s obiljem sortne tipičnosti travnato-zelene paprike. Na elegantnom, dosta izraženom mineralnom nepcu dodani su akcenti zelene jabuke i citrusa. Finiš je dug, suh i živahan.

Osim po proizvodnji sauvignona savršenog omjera svježine i aromatičnosti vinarija je poznata i po ulaganju u brendiranje i promociju kraljevine.

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram