Bregovita Hrvatska

U samom srcu Zagorja, svega 40 km od Zagreba, na najljepšem od zagorskih brega kojima je okružen smjestio se naš turistički kutak - „Vuglec Breg“. Naše turističko selo „Vuglec Breg“ nalazi se na temeljima starog zaseoka „Vugleci“, a prostire se na 12 hektara površine gdje je prostor za sebe pronašao veliki vinograd, koji nam daje grožđe od kojega nastaju naša vrhunska vina i pjenušci. Naše autohtone zagorske „hiže“ i klet obnovili smo i uredili za smještaj gostiju, a u staru gospodarsku zgradu smjestili smo naš, sada već nadaleko poznati restoran, vinski podrum te dvoranu namijenjenu poslovnim sastancima i seminarima. Za sve goste u smještaju na raspolaganju je vanjski bazen sa sunčalištem i pogledom koji očarava. Bazen je grijan pa je kupanje moguće od ranog proljeća do kasne jeseni. Uz restoran s jedne i prve redove vinograda druge strane napravili smo sjenicu s roštiljem, nezaobilaznom krušnom peći koja proizvodi najmirisniji i najukusniji zagorski kruh te ljetnu terasu. 

BOLFAN VINSKI VRH, ako i nije  najveća vinarija u okolici Zagreba , a ono je s najljepšim pogledima na sve 4 strane svijeta. Okružena je sa 4 najviša vrha Središnje Hrvatske: Ivančica, Medvednica, Kalnik, Strahinjčica.

Podrumi i Vinska klijet nalaze se na samom vrhu, na 350 m nadmorske visine. Kroz naše vinograde  konstantno struji lahor  s Ivančice i Strahinjčice čineći zdrave uvjete za Eko uzgoj vinove loze. Po mnogočemu je posebna.  

Još od 2009 godine posjedujemo i uzgajamo vinovu  lozu s EKO certifikatom.

I mnogo više od toga, shvaćamo i nastojimo drugačijim očima gledati na uzgoj vinograda i svih poljoprivrednih proizvoda , očima našeg stvoritelja Oca koji je stvorio prirodu i sve što je u njoj. Na vinariji i oko vinarije uzgaja se vinova loza od najstarijih vremena, još od Rimskog doba. To je vinorodni okoliš sa stotinama lijepih vinskih klijeti koje su dio duha ovoga kraja.

Dostići vrhunac u vinu, potpuno prirodnom vinu, cilj je do kojega želimo doći uz primjenu 100% prirodnog načina uzgoja vinove loze i potom prerade mošta u vino. Eko vino s izraženom svježinom, različitim mineralnim i voćnim prirodnim aromama, cvjetnim sortnim mirisima, za ljude koji traže više, koji znaju prepoznavati razliku.

Prirodan način proizvodnje vina je intimni odnos prirode i njenih zakonitosti i naše metodičke, rekao bih duhovne pažnje - bliski suodnos sa samom lozom (trsom), grozdom, vinom, osjetilima vida, dodira, mirisa i okusa. Cilj je suprotan onom u klasičnom vinogradarstvu sa pesticidima, umjetnim gnojivom  i podrumskim manipulacijama oko industrijskih kvasaca, poboljšivača ukusa i aroma, težnjom za količinom i zaradom.

Ovdje je cilj iskrenost, kvaliteta  i prirodnost. Na BOLFAN VINSKOM VRHU zaista je do vrhunca primijenjen izraz TERROIR. Koji označava jedinstvenost svakog vinskog imanja, od čovjeka do samog imanja. Pravilnom prirodnom njegom tla uz upotrebu prirodnog kompostiranog  stajskog gnojiva, od životinja koje su isto tako njegovane u prirodi i slobodi, moguće je podići kvalitetu i plodnost tla. Na taj način tlo prehranjuje i drži lozu u snazi i otpornosti prema lošim klimatskim uvjetima i nametnicima.

Okusi BOLFAN vina izazovi su za proizvodnju grožđa, a koje mora sazrijeti i doći  do zdravih i optimalnih uvjeta u berbi. To nam omogućuje tlo i klima, vjetar  i visokokvalitetne pozicije, vjetar s Ivančice, na kojima se nalaze vinogradi i sami radnici s iskustvom koje se proteže stoljećima unazad.

BOLFAN okusi kreću se od laganih, svježih vina linije BOLFAN, do velikih vina linije BOLFAN PRIMUS…..

Vinotočje “Vinia” je obiteljska vinarija u kojoj se proizvodi i čuva vino dobiveno od grožđa iz obiteljskih vinograda. Vinogradi se nalaze na pitomim južnim obroncima Bilogore, na četiri lokacije, ukupne površine 8,5 hektara i 34.000 trsova. Najviše je posađeno Rajnskog rizlinga i Graševine, nešto manje je Pinota crnog i Pinota sivog, te Traminca i Muškata žutog. 

Izletište i vinotočje “Vinia” nalazi se na Obiteljskom gospodarstvu Šapić, u malom mjestu Puričani, samo 2 km od grada Bjelovara u smjeru Đurđevca, u srcu Bilogore koja je prostor neotkrivene i netaknute prirode i pravo novo otkriće za izletnike i turiste.

Restoran Vinarija Coner nalazi se u malom, živopisnom mjestu Jabučeta blizu Kapele, 15 km udaljenom od Bjelovara, centra lijepog bilogorskog kraja.

Obitelj Coner s pravom se ponosi svojim vinogradom koji je posađen 2009. godine na 5,5 ha, a prvu pravu berbu dao je već 2011. kada je dobiveno visokokvalitetno vino. Zasađeno je 2750 trsova Chardonaya, 4300 trsova Manzonia, 2215 trsova Sauvignona, 2735 trsova Traminca, 1125 trsova Muškat Ottonela, 3375 trsova Crnog Pinota, 3400 trsova Lovrijenca i 3400 trsova Zweigelta. Pomno odabrane sorte, od kojih je šest bijelih i četiri crne te upotreba najsuvremenijih metoda obrade tla, daju kvalitetno grožđe iz kojeg se dobiva vino visoke kvalitete.

Vinarija Cmrečnjak danas je moderna vinarija koja raspolaže suvremenom tehnologijom za obradu grožđa i vina zahvaljujući kojoj na tržište stavljamo 17 vrsta vrhunskih vina. Vinariju je pokrenuo i osnovao Rajko Cmrečnjak koji je upornošću, radom i trudom od nekoliko trseva stvorio imperij. U rad Vinarije uključena je cijela obitelj Cmrečnjak, a Rajkov sin odnosno nasljednik Marko, spretno korača očevim stopama, stvara i njeguje vina koja se nalaze na svjetskim vinskim kartama i redovito i s lakoćom osvajaju nagrade i medalje na kojem se god natjecanju pojavila.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Preiner postoji od 2002. godine, kada je na temeljima domaće proizvodnje, započeta profesionalna proizvodnja vina. Od 2015. godine, supružnici Darko i Štefica predali su vinariju u ruke trećoj generaciji vinogradara, sinu Nenadu i njegovoj supruzi Nataši. Nastavljajući priču koju su započeli njegov djed i baka, Nenad se zahvaljujući trudu svojih roditelja, koji su pomladili i proširili nasade, mogao posvetiti proizvodnji sortnih vina te je na tržište 2016. plasirao prvu butelju vina.

Vinarija Kopjar smještena je na samoj granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

U njoj se od samih početaka, 2012. godine, grožđe uzgaja na ekološki način, bez upotrebe mineralnih gnojiva, pesticida, herbicida i otrova.

Iz takvog se grožđa proizvodi linija vrhunskih, prepoznatljivih organskih vina na kojima se i u podrumarstvu primjenjuju minimalne količine enoloških sredstava dozvoljenih u ekološkoj proizvodnji.

U vinogradima Kopjar uzgajaju se bijele sorte grožđa – sauvignon, rajnski rizling, graševina, žuti muškat, chardonnay, zeleni silvanac i manzoni, a od crnih sorti cabernet sauvignon i crni pinot - koje u skladu s optimalnim zemljištem, povoljnom klimom i njegom vinogradara razvijaju svoj maksimalan potencijal.

Na nedavno održanom Pjenušavom zagorskom doručku Vinarija Kopjar je premijerno predstavila svoja tri prva organska pjenušava vina: Blanc de Blancs, Pinot Noir Rose i Muscat. Pjenušci su proizvedeni od ekološkog grožđa chardonnay, crni pinot i muškat tradicionalnom, šampanjskom metodom dugog vrenja u boci, a dostupni su u dvije kategorije – brut i demi sec.

Njegujući obiteljsko naslijeđe te poštujući dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina, obitelj Košutić danas njeguje nekoliko vrsti vina, a uz posebnu strast i pažnju, autohtonu moslavačku sortu škrlet!

Uspješna priča o vinima obitelji Mikša započinje još 1936. godine sađenjem našeg prvog vinograda autohtone moslavačke sorte Škrlet.Preko osam desetljeća iskustva, tradicije i mukotrpnog rada uloženo je u naša vina.Kako bi Vam donijeli samo najbolje iskustvo ispijanja vina, u naše proizvode sve od uzgoja sorti u vinogradu, preko kvalitetne proizvodnje te naposljetku beskompromisnog užitka u čaši, ugrađujemo maksimalan trud i znanje.
Osim vrhunskog i kvalitetnog vina, u sklopu naše klijeti nudimo i vođene vinske degustacije koje će oduševiti Vaše obitelji, prijatelje, suradnike…Ako pak poželite vinski užitak prenijeti drugima, na odabir Vam nudimo naša vina kao prikladan poklon.

Naša je obitelj jedna od mlađih obitelji vinogradara i vinara u Međimurju. Nastavljajući tradiciju svojih roditelja mama Rajka i tata Zdravko od 1990. do 1992. zasađuju svoje prve nasade. Zemljopisno porijeklo dobili smo 1996. godine i od tada se profesionalno bavimo vinarstvom.

Danas obrađujemo 11ha vinograda koji su smješteni na odličnim, osunčanim i povišenim položajima u okolici naselja Dragoslavec, pod nazivima Grofovo, Okrugli vrh i Mohokos. Vrh Mohokos nalazi se na 344,40 m iznad mora kao najviša točka Međimurja.

U vrlo lijepo uređenoj i klimatiziranoj kušaonici vina, uz kvalitetna vina nude se i domaći proizvodi te topla i hladna jela. Uz najavu postoji mogućnost organizacije poslovnih i obiteljskih domjenaka te stručno vođenih degustacija.

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram