Bregovita Hrvatska

Nastavljaju stoljetnu tradiciju uzgoja loze i proizvodnje vina. U obnovljenoj staroj klijeti, okruženoj vinogradima uređene je kušaonica vina gdje se poslužuje široka paleta vina. Punuda vina: Graševina, Rajnski Rizling, Žuti Muškat, Muškat Ottonel, Crni Pinot, Sivi Pinot U lijepo uređenoj rustikalnoj kušaonici bit ćete ponuđeni i domaćim tradicionalnim jelima, degustacija vina: nedjelja od 10-20 h, ostale dane po najavi, kapacitet: do 20 ljudi.

Splet okolnosti i ljubav preko brda spojila je Guština i Tkalčicu, Ljubicu i Željka i tako nastaje obitelj Guštin u Vrhovcu, jedno i drugo radne obitelji, vrlih ruku i bistrog uma.

Poljoprivredom se bave iz razonode jer im to predstavlja opuštanje od svakodnevnih obaveza i dodatno zadovoljstvo te istovremeno nastavljaju tradiciju svojih predaka koji su niz godina od zemlje živjeli. S vremenom obitelj raste i dobiva dva sina, Marka i Lovru, a poljoprivreda postaje njihova grana za razvoj vještina i sposobnosti za daljnji život.

Što je za nas priroda i poljoprivreda?

Vinogradi i vino su postali naša ljubav, lov s Posavskim goničima naša strast, a vožnje i jahanje Lipicanaca odmor za dušu. Mi smo Guštini, kod nas su pravi gušti!

Za odmor kod nas si vremena priušti!!

Obiteljsko gospodarstvo Frlan nastalo je iz obiteljske ugostiteljske tradicije i razvija se od 1905. godine. Tada je otvorena gostionica Vivodina. Sadašnji vlasnici već su treća generacija obitelji Frlan koja uspješno vodi ovo gospodarstvo i kroz sva burna vremena u sto godišnjoj povijesti, gostionica Vivodina još uvijek traje kao omiljeno odredište izletnika, planinara i ljubitelja dobre hrane i kapljice. Proizvode široki asortiman vina za svačiji ukus, a sa brojnih vinskih sajmovima u zemlji i iznozemstvu gotovo uvijek se vraćaju okićina zlatnim i srebrnim medaljama.

Sve generacije Frlanovih oduvijek su udovoljavale željama svojih gostiju nudeći raznolike specijalitete zdrave, domaće hrane i vrhunsko vino. U gastronomskoj ponudi naglasak je na domaćim i svježim sezonskim namirnicama. Od autohtonih jela preporuča se nadaleko poznata Frlanova janjetina s ražnja koja se priprema po recepturi staroj 100 godina.

Vinarija Lešćanec nalazi se na obroncima Plešivice, bregovite vinogradarske regije kontinentalne Hrvatske, točnije na vinskoj cesti Vivodine, kraj Ozlja. Pošto je to godinama vinogradarski kraj, znanje se prenosi s koljena na koljeno kao što je bio slučaj i u našoj obitelji. Kako je ovo obiteljska vinarija, poslovi su podijeljeni i rade se zajedno. Svatko doprinosi svojim znanjem i trudom, ali najviše vremena kako u vinogradu, ali i u vinskom podrumu odrađuje ženska ruka naše Ljiljane koja je i glavna odgovorna za kvalitetu vina. Ona je svoje znanje preuzela od oca, te ga nadograđuje i prenosi dalje.

Vinogradi su nam smješteni na povišenim terenima na oko 300 m nadmorske visine. Obrađujemo 3,5 hektara vinograda, te vršimo i otkup grožđa ovisno o godini, te potražnji za vinom. Dio vinograda nalazi se 200 m od vinarije, dok je veći dio smješten na brežuljku udaljenom oko 1,5 kilometar.

Paleta vina koja se proizvode u vinariji sastoji se od sorti: graševine, rajnskog rizlinga, kernera  te sivog pinota. Najveća proizvodnja i prodaja je od sorte graševine i čini oko 80%. 

Istaknuli bi kerner koji je Njemačka aromatična vinska sorta bijelog grožđa, križanac Trollingera i Rajnskog rizlinga. Obzirom na tu činjenicu, vina su vrlo slična rizlingu, ali i s nježnom muškatnom aromom. Puno, sočno, zrele voćnosti, ugodnih razina kiselina, ali i povećanog alkohola.  Usta su puna okusa, ali ne traje predugo već zarazno traži novi gutljaj. Vino je snažno i zaokruženo, aromatski zanimljivo i unatoč svemu navedenom iznimno pitko. Nesto novo! 

Naše gospodarstvo ima dugogodišnju tradiciju u vinogradarstvu i vinarstvu, a prve ozbiljne korake kao poduzetnici u vinarstvu poduzeli smo prestankom rada Badela 90-tih na području Vivodine. Tada organiziramo samostalnu vinarsku proizvodnju te obnavljamo vinograde sadnjom novih nasada visokokvalitetnih sorata. Danas obrađujemo je 4,5 hektara vinograda.

Osim ulaganja u vinograde mnogo smo uložili i u izgradnju novog, modernog vinarskog podruma s uređajem za kontroliranu fermentaciju i hladnu stabilizaciju te zaštitu vina inertnim plinom.

Današnja proizvodnja vina temelji se na tradiciji, iskustvu i primjeni najmodernijih tehnologija za koje valja imati znanje čemu u obitelji Vrbanek poklanjamo posebnu pažnju tako da je jedan od članova obitelji, Darko Vrbanek dipl.ing. agronomije, koji će biti i vaš domaćin ako posjetite ovo uzorno gospodarstvo.
Obitelj Vrbanek ima 7 članova obitelji i svi smo aktivno uključeni u obradi vinograda i proizvodnji vina.

Proizvodi široku paletu vina. U lijepo uređenoj kušaonici na vrhu brijega, iznad vinograda uz vino mogu biti posluženi i domaći specijaliteti.

Punuda vina: Graševina, Žuti Muškat, Chardonnay, Frankovka

Podrum s uređenim prostorom za degustaciju vina subota od 10-20 h, ostale dane po najavi, može ugostiti 10 do 12 ljudi

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram